Світлий колір і ваш настрій

Хочете дізнатися, як колір світла впливає на ваш настрій? Ви не знаєте, яке освітлення вибрати для спальні, вітальні чи дитячої? Дізнайтеся , як покращити своє самопочуття, вибравши правильні світлі кольори для своїх кімнат.

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • Як визначити колірну температуру світла?
  • Що таке колірна температура світла?
  • Лампи якого кольору можна знайти в нашому магазині?
  • Як розрізнити колірну температуру світла?
  • Який колір світла слід використовувати?
  • Чому колір такий важливий? Три основних кольори світла
  • Що таке індекс передачі кольору (CRI) Ra?
  • Який колір для вітальні, спальні, кухні, ванної?

Як визначити колірну температуру світла?

Освітлення кімнати вимірюється за шкалою Кельвіна .

  • теплий колір (полум'я свічки) - 1500 - 2000 К
  • теплий колір (класична лампа розжарювання) - 2600 - 2700 К
  • теплий білий колір (світлодіоди) - 3000 К
  • нейтральний білий колір (світлодіоди) - 4000 К
  • холодний білий, денний колір (світлодіоди) - 5000 К
  • холодний білий, денний колір (світлодіоди) - 6500 К
Світлий колір і ваш настрій

Що таке колірна температура світла?

Підбираючи освітлювальні прилади, звертайте увагу головним чином на потужність використовуваної лампочки та колірну температуру світла. Біле світло зазвичай визначається як теплий білий, нейтральний білий або холодний білий. Безсумнівно, кожен із них по-різному впливає на ваше самопочуття та сприйняття навколишнього середовища:

  • теплий білий колір заспокоює нас , покращує настрій і допомагає розслабитися
  • нейтральний білий додає енергії , необхідної для ефективної роботи
  • холодний білий спонукає нас діяти , працювати і сприяє концентрації

Ми часто використовуємо штучне освітлення, особливо восени та взимку, тому його слід ретельно підбирати відповідно до наших потреб, діяльності та конкретного приміщення, в якому ми перебуваємо.

Світлий колір і ваш настрій

Які лампи (з якою колірною температурою) є в магазині ePlafoniera?

Сучасні світлодіодні світильники можуть випромінювати тепле, нейтральне і холодне світло, що робить їх ідеальними для будь-якого приміщення. Потрібно лише правильно вибрати продукт. Продаємо різні види освітлювальних приладів. У них використовуються комбіновані світлодіодні модулі з колірною температурою 3000 К, 4000 К, 5000 К або 6500 К.

Також доступні лампи, які використовують світлодіодні лампи з певною колірною температурою (зазвичай 3000 K), але ми можемо прийняти рішення та замінити таку лампу новою з іншими параметрами Кельвіна. Інші лампи з традиційним патроном E14 або E27 дозволяють нам самим вирішувати, яку лампу ми будемо використовувати та для якої кімнати.

У нас також є світлодіодні лампи зі змінною колірною температурою світла, яку можна змінювати за допомогою перемикача. Як приклад пропонуємо серію ламп з каталожними номерами 2504 і 5616.

Як розрізнити колірну температуру світла?

Тепла чи холодна форма випромінюваного світла визначається його колірним виглядом або колірною температурою. У паспортах безпеки світлодіодних виробів це в основному подається в градусах Кельвіна (K).

Варто запам'ятати просте правило:

  1. Нижча колірна температура (нижче значення Кельвіна) – світло виглядає теплішим, більш жовтим
  2. Вища колірна температура (вище значення Кельвіна) – світло виглядає холоднішим, синішим.

Яку колірну температуру світла вибрати для кімнати?

Варто пам'ятати, що джерела світла мають важливі параметри, які можуть повністю змінити вигляд або настрій вашої кімнати. Людське око іноді буває ненадійним, тому варто вірити тому, що написано в специфікації тієї чи іншої лампи. (K) – означає число Кельвіна. Це одиниця колірної температури.

Світлий колір і ваш настрій

2500K - 2800K

Світлий колір і ваш настрій

3000K - 3500K

Світлий колір і ваш настрій

4000K - 4500K

Світлий колір і ваш настрій

5000K - 5500K

Світлий колір і ваш настрій

6000K - 6500K

Зверніть увагу, що світло в деяких кімнатах дуже біле, інтенсивне, навіть «холодне». Такі інтер'єри здаються чистими, сучасними, елегантними і просторими.

Однак в інших приміщеннях світло більш жовте і має теплий колір. Такі інтер'єри ми сприймаємо як більш затишні, романтичні та розслаблюючі.

Вибір правильного кольору освітлення для даної кімнати надзвичайно важливий. Особливо в нашій країні, де більше 6 місяців на рік тримається хмарна погода і рано темніє. Не забувайте проводити час у приміщенні з відповідним освітленням, коли надворі темно.

Тут виникає найважливіше питання: які лампи підійдуть для даної кімнати? Важливо правильно підібрати їх, адже від кольору світла залежить наше самопочуття, настрій, ефективна робота та зовнішній вигляд приміщення, в якому ми перебуваємо.

Чому колір світла такий важливий?

Вплив світлого кольору на ваше самопочуття і настрій величезний. Невдало підібране освітлення створить непривітну атмосферу в інтер'єрі, а освітлення правильно підібраного кольору сприятливо позначиться на вашому самопочутті.

Вибираючи температуру освітлення, необхідно пам'ятати важливе правило: в люстрі з кількома світловими точками використовуйте тільки один колір світла.

Тепле біле світло (2600 K - 3200 K)

Він схожий на класичну лампочку. Тому він точно сподобається людям, які звикли до старого освітлення. Добре розслабляє, робить інтер'єр затишним, а ще розслабляє, заспокоює і розслабляє. Температуру теплого кольору можна помістити в діапазон 2700 K - 3500 K. Це нижче значення характеризує класичні лампи з більшим відтінком жовтого.

Теплі кольори створюють приємну атмосферу в наших кімнатах. Він ідеально підходить для місць, де ми відпочиваємо, і, що дуже важливо, не напружує очі. Завдяки створенню затишної атмосфери відмінно підходить для спальні, вітальні та їдальні. Тепле світло феноменально доповнює аранжування в стилі лофт і дерев'яні інтер'єри.

  • не напружує очі
  • заспокойся, відпочинь
  • покращує настрій
  • розслабляє
  • посилює теплі кольори
  • послаблює холодні кольори

Нейтральне біле світло (3600K - 4200K)

Він має стимулюючі властивості і не спотворює кольори, тому добре працює як загальне освітлення. Його часто використовують в громадських будівлях і офісах. Ви також знайдете їх у ресторанах швидкого харчування та в будівлях із великою кількістю скла та сталі. Нейтральна колірна температура може знаходитися в діапазоні 3500 K - 5000 K.

Нейтральний колір чудово підійде у вашій ванній кімнаті, наприклад, над дзеркалом, оскільки він найкраще відображає справжній колір нашої шкіри. Дитяча кімната також є гарним місцем для розміщення лампи нейтрального кольору, особливо під час гри.

Відображення кольорів якомога реалістичніше – це хороша інвестиція в наших дітей. Але перед сном краще теплий колір, оскільки він заспокоює і розслабляє. Нейтральне і холодне освітлення виділяє природні кольори стін і предметів, що нас оточують, тоді як тепле освітлення може їх спотворювати.

  • трохи стимулює
  • розслабляє
  • краща концентрація
  • більш висока ефективність
  • відтворює природні кольори
  • природним чином відображає колір шкіри

Холодне біле світло (5000 K - 6500 K)

В основному він має властивості, які дають нам енергію і водночас підвищують нашу здатність концентруватися та мотивацію до дії. Температура холодного кольору може бути встановлена ​​вище 5000 K. Лампи цього типу в основному рекомендуються в місцях, де наша активність більша, як розумова, так і рухова, оскільки вони не викликають сонливості. А також вони відмінно підходять там, де потрібна висока освітленість приміщень.

Холодні кольори в нашому оточенні виглядають більш виразними в холодному світлі, швидше помічаються людським оком, здаються ефектнішими, а теплі кольори стають слабшими.

  • більше бажання діяти
  • кращий фокус
  • не викликає втоми
  • більш висока ефективність
  • посилює холодні кольори
  • послаблює теплі кольори

Обставляючи власну квартиру, пам'ятайте, що вміле розташування світлових точок - одна з ваших головних цілей.

Вдало підібраний світлий колір створить приємну атмосферу і підвищить привабливість ваших кімнат. Якщо для вас важливо оформити свою квартиру відповідно до останніх тенденцій або з певним дизайном, додайте освітлення, яке віртуозно підкреслить її характер.

Варто знати, що змішування теплих і холодних кольорів є відмінним рішенням, але робити це потрібно в пропорціях, більш сприятливих для теплих кольорів.

Що таке індекс передачі кольору?

індекс відтворення/передачі кольору

Ця змінна виражається за допомогою індексу (CRI) Ra і визначає, наскільки добре сприймаються кольори конкретних об'єктів. Це важливий параметр освітлення, і його використання передбачає порівняння ступеня подібності штучного світла до денного.

Як модель ми використовуємо денне світло, яке має значення Ra = 100. Щоб людське око добре бачило кольори при штучному освітленні, ми повинні максимально наблизитися до цього значення. Чим вище цей коефіцієнт, тим краще передаються кольори і природніше виглядають освітлені об'єкти.

Цей показник вказано на упаковці лампочок - тому зверніть на це увагу. Дуже часто він дається на рівні Ra 70 - 80. Чим менше значення, тим гірше передача кольору.

Який колір світла ми повинні використовувати в наших кімнатах?

Функціональність нашої кімнати також залежить від освітлення, потрібно поєднувати тепле світло з холодним або нейтральним.

Спальня – тепле світло

спальня - теплий колір

У спальні ми повинні подбати про розслаблення та відпочинок, тому теплий колір є правильним. Не менш вдалим рішенням є поєднання двох кольорів. Розміщуємо його як основний світильник на стелі нейтрального або холодного кольору. Ми будемо використовувати його для виконання загальних дій у спальні. Біля ліжка ставимо настінний світильник або лампу теплого кольору.

Перегляньте наші світильники для спальні
Вітальня – холодне і тепле світло

Вітальня – холодне і тепле світло

У вітальні ідеальним рішенням буде поєднання цих двох світлих кольорів. Основний світильник розміщуємо на стелі у вигляді люстри або кількох одиночних світильників, а на бічних стінах розміщуємо додаткове світло – настінні світильники або точкові світильники та трубки, що забезпечують локальне освітлення та зосереджені на невеликій площі. Підлогові або настільні лампи, що забезпечують локальне освітлення, також є гарним рішенням для освітлення. Звичайно, ми використовуємо загальне світло холодного або нейтрального кольору та додаткові світильники теплого кольору.

Перегляньте наші світильники для вітальні
Кухня – холодне світло або поєднання двох кольорів

Кухня – холодне світло або поєднання двох кольорів

При освітленні кухні важливо, щоб світло було яскравим, щоб їжа виглядала апетитніше, а дії, пов’язані з її приготуванням, було легше виконувати. Давайте використовувати холодний або нейтральний колір, який спонукатиме нас до дії та зробить нашу кухню сучасною.

Але в місці прийому їжі, якщо воно роздільне, використовуйте інтимний, теплий колір. Приготовані страви виглядають апетитніше, коли на них падає тепле світло. Такий поділ кухні за кольором світла на частину приготування та прийому їжі значно зробить нашу кухню та їдальню більш привабливою.

Перегляньте наші кухонні лампи
Дитяча кімната - холодне і тепле світло

Дитяча кімната - холодне і тепле світло

Для цієї кімнати важко вибрати найкраще освітлення, тому що це ігрова кімната і спальня водночас. І головне, ми маємо забезпечити дітям максимально комфортні умови. Світло нейтрального або холодного кольору більше заохочує до активності, незалежно від того, чи підходить воно найкраще під час гри чи навчання, тоді як розміщення теплого кольору поруч із ліжком забезпечить розслаблення та сприятиме сну.

Дивіться наші світильники для дитячої кімнати
Ванна – холодне і нейтральне світло

Ванна – холодне і нейтральне світло

У місцях, де ми не затримуємося надто довго, можна успішно використовувати холодні кольори. У кожній ванній кімнаті колір світла повинен бути максимально білим і наближеним до денного. Саме тут найкраще працюють холодні тони. Важливо, однак, додати другий тип світла - нейтральне, точкове світло біля дзеркала. Оскільки нейтральний колір ідеально відображає справжній колір нашої шкіри, і водночас полегшує виконання повсякденних дій, таких як гоління чи макіяж.

У ванній кімнаті ми в основному готуємося до нового дня, але є один виняток, який говорить нам використовувати теплий колір. Увечері, коли ми приймаємо розслаблюючу ванну .

Перегляньте наші світильники для ванної кімнати
Кабінет/офіс – холодне світло

Кабінет/офіс – холодне світло

Колірна температура вище 5000 K гарантує яскраве освітлення, яке стимулює дію та дає нам енергію. Цей тип ламп особливо рекомендований для приміщення, де ми працюємо, оскільки вони не викликають сонливості та втоми. Крім того, вони добре працюватимуть у приміщеннях, де вимоги до яскравості є високими. Холодні світлі тони забезпечують комфорт і максимально можливу ефективність роботи .

Перегляньте наші офісні лампи
Готель, ресторан – тепле, нейтральне та холодне світло

Готель, ресторан – тепле, нейтральне та холодне світло

У цих місцях ми можемо використовувати всі доступні типи освітлення, а підбираючи місця під світловий тон, слід керуватися простим правилом - який вплив це повинно мати на око людини або на самопочуття людей, які там перебувають. Перш ніж вибрати колір освітлення, слід подумати, чого ви очікуєте від освітленого простору - чи має воно підкреслювати дизайн і стиль інтер'єру, чи повинно воно розслабляти або стимулювати до дії.

Перегляньте наші лампи для готелів і ресторанів
Фасад будівлі – тепле і холодне світло

Фасад будівлі – тепле і холодне світло

Підсвічування фасаду будівлі може додати нашому будинку привабливий вигляд вночі. Це дуже бажана дія, яку слід ретельно враховувати при виборі хороших місць для розміщення світильників. Вони можуть створити ефектне доповнення. Найбільш рекомендований теплий колір. Хоча ви також можете спробувати використовувати нейтральний колір.

Перегляньте наші вуличні світильники

Підібрано для вас

останній перегляд